Cand trebuie sa ceri prima marire de salariu?

Majoritatea negocierilor in momentul angajarii se incheie printr-un acord salarial intre angajat si prin promisiunea ca intr-un anume interval de timp (de obicei 3, 6 luni) vei obtine o marire de salariu.

cerere marire salariu

Ce se intampla dupa ce perioada promisa trece ?
In mod normal, pentru ca a existat o promisiune si o intelegere verbala la interviu, conducerea ar trebui sa vina la tine cu o propunere pentru perioada urmatoare .

Ar trebui sa iti evalueze munca din prima perioada si sa iti propuna o marire de salariu in cazul in care ai demonstrat ca meriti.

Bineinteles, nu este obligatoriu sa o primesti dar ideal ar fi ca echipa HR a companiei sa stea de vorba cu tine. Asa cum spuneam, acest lucru ar reprezenta normalitate.
Spuneam in mod normal pentru ca de obicei, in Romania, se mai uita sau se omite in mod intentionat de intelegerea avuta la interviu.

Ce faci in momentul asta ? Astepti sa vina HR-ul la tine si nu faci nimic sau incerci sa primesti ce ti s-a promis ?
Sunt convins ca solutia ideala este sa incerci tu sa obtii o intalnire cu conducerea si sa discuti despre salariul tau.
Totusi, inainte sa faci acest pas iti recomand sa te autoevaluezi pentru a putea fi pregatit.
Noteaza-ti lucrurile realizate pe perioada colaborarii pe o foaie de hartie sau direct intr-un Word sau Excel.

Iata cateva intrebari care ar trebui sa te ajute ?
– Ti-ai indeplinit sarcinile avute ?
– Ai fost punctual si ai tratat cu seriozitate jobul ?
– Te-ai implicat in relatia cu colegii ? Te simti integrat in companie ? (chiar daca nu tine de sarcinile pe care le ai definite in fisa postului, pentru conducere este foarte important sa aiba un om integrat in companie care sa se simta bine alaturi de colegi)
– Te-ai evidentiat cu ceva ? (Intr-un mod pozitiv bineinteles )
– Simti ca esti profitabil pentru companie ?

Nu intamplator am lasat aceasta intrebare la sfarsit. Oricat de mult i-ar placea unui manager de tine, el te-a angajat cu un singur scop si anume sa fii profitabil/profitabila pentru compania lui.

Tocmai din acest motiv, in momentul in care discuti cu managementul pentru marirea de salariu, trebuie sa stii daca esti pe drumul cel bun si sa raspunzi cu DA la aceasta intrebare.
Chiar daca nu ai raspunsuri pozitive la toate intrebarile sau nu ai realizat lucruri notabile, tot iti recomand sa stai de vorba cu sefii tai si sa discuti despre viitorul tau.

Ce zici ? Meriti o marire de salariu ?

Comentarii