Acte necesare pentru inmatricularea unei masini

Achizitia unei masini, fie ea noua sau second hand, este fara doar si poate o actiune care incanta pe toata lumea. Inainte de a o folosi in liniste insa, masina trebuie sa aiba acte in regula si trebuie sa fie inmatriculata. Daca esti la prima inmatriculare a unei masini, iata de ce acte ai nevoie pentru a trece cu bine de acest pas.

Inmatricularea unei masini se face in functie de mai multe criterii. Intre acestea se numara starea masinii, contand daca este noua sau second hand si locul de unde a fost cumparata, contand foarte mult daca este din tara sau din strainatate.
Actele necesare pentru masinile noi achizitionate:
O cerere de inmatriculare, care este tip si in general ti se ofera de cei la care inmatriculezi masina;

Fisa de inmatriculare;
Contractul de vanzare- cumparare sau factura oferita de persoana juridica ce ti-a vandut masina;
Asigurarea RCA. Inainte de a inmatricula masina trebuie sa obtii o asigurare RCA pentru aceasta, care va asigura pagubele in cazul unui accident, dar doar pentru persoanele care nu au fost vinovate, in cazul in care vina ti-a apartinut tie;
RAR. Trebuie sa ai cartea de identitate a masinii si certificatul de autenticitate;
Taxa de talon care se plateste la CEC si are o valoare de 37 de lei
Taxa de inmatriculare, care se plateste la primaria orasului din care faci parte si costa 52 de lei;
Impozit, care este calculat de primarie din data in care iti inmatriculezi masina pana la sfarsitul anului;

Daca masina este noua si este din import, pe langa actele de mai sus, vei avea nevoie de traducerea cartii si de traducerea contractului sau facturii.
Pentru masinile second hand, pe langa actele de mai sus, mai este nevoie de o cerere de radiere si una de inmatriculare, un certificat de radiere si o cerere de numere preferentiale, daca este cazul.
Dupa ce ai obtinut toate actele de mai sus, vei putea inregistra masina si vei putea circula cu ea minim un an, pana cand va trebui sa platesti urmatoarele taxe la primarie.
Nu neglija aceste acte si incearca sa iti dai seama cum le obtii inainte de a cumpara masina, pentru a nu avea probleme ulterioare.

Comentarii