Model cerere demisie

Renuntarea la locul de munca este o decizie care poate influenta restul carierei tale.

Tu trebuie sa stii ca  cererea de demisie este o decizie unilaterala a angajatului neavand nevoie de aprobarea angajatorului.

Cererea de demisie este reglementata in codul Muncii impreuna cu perioada de preaviz.

 

Preaviz demisie

 

Angajatul este obligat sa respecte perioada de previz prevazuta in Codul Muncii.

Termenul de preaviz in cazul demisiei este de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie si 45 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de conducere.

Se poate elimina perioada preavizului prin acordul partilor la incetarea contractului.

Termenul de preaviz in cazul demisiei incepe sa curga de la comunicare, dar nu include si ziua comunicarii.

 

Cum se face o cerere de demisie?

Echipa Modele-documente.info te invata cum sa faci o cerere de demisie. Nu uita ca cererea de demisie este decizia ta unilaterala, neputand fi refuzata de catre angajator.

Vezi model cerere demisie

Exemplu Model cerere demisie


Cerere de demisie

Domnule director,

Subsemnatul …………………………………..domiciliat in ………………………………., Str. …………………………..posesor al  C.I. seria …….nr. ……………………………eliberat de …………………………la data de …………………………CNP ______________, avand functia de …………………………………..la societatea/compania condusa/administrata de dumneavoastra,  SC………………………….. , va rog sa imi aprobati prezenta cerere de demisie incepand cu data de ………………………respectand prevederile Codului Muncii si respectand preavizul de …. zile calendaristice .
Va multumesc .

 

Semnatura                                                                      Data


DOWNLOAD

Comentarii

 • Din cate stiu eu iti poti da demisa fara preaviz si nu te poate obliga sa intri in preaviz. Anunti din ce data demisionezi, mai putin data in care comunici, atat oral cat si scris, demisa ta. Cu alte cuvinte daca eu azi aduc la cunostita angajatorului demisa mea, de maine nu mai pot fi obligat sa vin la munca, asta daca am predat tot ce era de predat, daca este cazul bineinteles.
  Daca angajatorul doreste sa te concedieze, atunci intri in preaviz cu jumatate de norma pentru a cauta un nou job, daca gresesc corectati-ma. Stima Iosif.

  • PARA

   gresesti, Iosif. e obligatorie perioada de preaviz de 20 zile lucratoare

   • CAM

    Daca partile sunt de accord, se poate demisiona fara preaviz !

   • Arnur Transporte KG

    Normal perioada de preaviz este obligatorie , insa putine institutii i’au masuri in cazul lipsei preavizului , de asta nu se mai ia in considerare perioada de preaviz , la noi foarte multi au demisionat si plecat in aceeasi zi , nimeni nu mai pierde timp pentru demersuri 🙂

   • Madalina

    De ce? Daca ei te dau afara te mai țin încă 20 de zile sa iti gasesti de munca?

   • Ostrakon

    … sau poti pur si simplu sa nu te mai duci la serviciu. Ti se va desface contractul pentru absente nemotivate. Oricum daca n-ai functie de executie nu prea intereseaza pe nimeni de ce ai plecat si de unde. Doar sa fii dispus sa-ti rupi oasele la ei.

  • modeledcm

   Perioada de preaviz este obligatorie daca o solicita angajatorul: 20 de zile in cazul posturilor de executie. Pentru posturile de management perioada de preaviz este de 45 de zile sau si mai mult daca asa este negociata in contractul individual.
   Intr-adevar, daca angajatorul doreste, poate renunta la angajat oricand in perioada de preaviz legala.

  • cristian

   Buna dimineata! Daca e act unilateral cred ca se poate face in cererea dumneavoastra urmatoarea modificare, in loc de “va rog sa imi aprobati prezenta cerere de demisie incepand cu data de” sa se scrie “va rog sa luati act prin prezenta cerere de demisie incepand cu data de”. Nu pot sa imi dau seama inca de ce poporul asata al nostru trebuie sa fie umil si ca ceara ceva si in ultima clipa. Daca gresesc va rog sa ma corectati!

   • modeledcm

    Buna dimineata,
    Asa este, formularea dumneavoastra este corecta.
    Va multumim pentru sugestie. E la latitudinea celui care formuleaza demisia ce cuvinte foloseste: Modelul nostru este doar o sugestie, dar la fel de bine, se pot folosi si alte formulari.
    O zi buna!

   • Iulia

    buna seara,
    nota 10 pt.formularea ta

   • simi

    Mai bine nu sar mai folosi deloc va rog decat sa se ia la cunostinta in cazul cu va rog e cam acceiasi chesti

 • marius

  daca demisionez renunt la concediu sau e obligat sa mi-l plateasca?

  • modeledcm

   Concediul reprezinta dreptul dvs legal si angajatorul este obligat sa il plateasca.
   Pe an ai dreptul la minim 21 de zile de concediu. In momentul demisiei vi se vor calcula zilele ramase si trebuie sa fiti platit pentru ele.
   Spre exemplu: Daca demisionati in luna mai si lucrati de la 1 ianuarie, trebuie sa vi se plateasca concediul pentru lunile ianuarie, februarie, martie si aprilie si se calculeaza astfel: 1.75 zile pentru fiecare luna lucrata.
   In cazul din exemplu sunt : 1.75 x 4 = 7 zile de concediu ramase.

   • manu

    Zile trecute, nu zile ramase (cele ramase sunt dupa demisie)!!!… Intrebare pentru guvernanti: de ce in RO concediul minim este de 21 de zile, desi in celelalte tari UE concediul minim este de 24 de zile (2 zile/luna)?

 • george

  buna ziua…stie cineva ce pot face daca intentionez sa imi dau demisia,cu sau fara preaviz, iar eu,angajat fiind de 3 ani,am luat concediua doar 5 zile in a-l doi-lea an si 5 zile in a-l trei-lea? atat m-i s-a dat… desi am fost constrans sa semnez cererea de concediu pe 21 zile… se poate face ceva sa mi recuperez banii…sau sa le aduc un control pe cap?

  • modeledcm

   Buna ziua,

   Daca ai fost constrans sa semnezi cererea si poti dovedi (martori eventual) sau justificative conform carora ai muncit in zilele in care aveai semnata cererea de concediu (pontaj, documente, etc) cu siguranta poti avea castig de cauza.
   Cu un control nu stiu ce rezolvi tu personal, dar poti incerca cu o reclamatie la ITM sau sa apelezi la un avocat pentru a cere drepturile in instanta

  • manu

   Mergi la Garda de Control de la Min. de Finanțe! Vei fi cel mai fericit om din lume, când vei vedea ce față face șeful tău de supărare! Eu așa am făcut cu șeful meu, fost colonel, nici nu mi-a mai păsat că am recuperat, în sfârșit, banii de salariu! Deoarece a avut mai multe nereguli în firmă, a primit o amendă, cât salariul meu pe 3 luni!!! Să terminăm cu mafia din țară!!! Ai grijă să ai documente probatorii și eventual un job de rezervă!!!

 • Demisia nu se aproba niciodata de catre angajator, este o instiintare de incetare din partea angajatului. Angajatorul este obligat sa o inregistreze dar atat. Numai cererea pentru acordul partilor necesita aprobarea superiorului.

  • modeledcm

   Da, asa este. Exact asta scrie in randul al doilea:” Tu trebuie sa stii ca cererea de demisie este o decizie unilaterala a angajatului neavand nevoie de aprobarea angajatorului.”

 • Marian

  daca lucrez cu contract de munca de 2 ore, mai este nevoie de preaviz in cazul demisiei?
  multumesc

  • modeledcm

   Legal, daca angajatorul doreste, ar trebui sa respecti perioada de preaviz, dar cred ca poti ajunge usor la o intelegere cu el.
   Succes!

 • Alin

  Lucrez intr-un restaurant de 1 an si 2 luni si acum o luna am primit o “pauza” platita de 2 sapt ,recent am intrat in legatura cu contabilul societatii si am intrebat de concediul de odihna,mi-a raspuns ca am 21 de zile desi eu am avut deja 14 administrate dar nu au fost comunicate de administrator pentru a fi inregistrate de contabil,acum vreau sa demisionez pe cale legala cu preaviz de 20 zile conform legii dar ma intreb daca imi voi primi si banii de concediu pe 21 zile sau doar pe restul de 7,desi repet cele 14 nu au fost inregistrate.
  Va multumesc anticipat !

  • modeledcm

   In mod normal ar trebui sa primesti banii pe toate zilele de concediu atata vreme cat nu sunt inregistrate.
   Ca sa fie inregistrate e nevoie de o cerere din partea ta de aprobare. Daca cererea nu exista nu prea avea ce inregistra.

 • cristian

  deci conform tuturor acestor legi,da-ma nene afara ca oricum nu mai vin la lucru.care este rolul lichidarii la zi,daca nu se aproba,si cine a facut legea asta?daca angajatorul nu a platit salariul angajatului de doua luni ,acesta din urma e obligat prin lege sa mai lucreze 20 zile moca.

 • Geani

  Buna ziua,lucrez la un mall si Vineri nu am fost prezenta. Vreau sa-mi dau demisia.Noi luam salariu de2 ori /sapt.(15-30) ak daca imi dau demisia nu ar trebui sa-mi iau salariul pe jumatate de luna de noiembrie?(15-30). Pe 1-15 l-am luat. Si am mai lucrat zilele 1-5 dec. doar Vineri am absentat pe 6 dec.O sa-mi fie depunctate si zilele 1-5 sau doar Vineri?

  Va multumesc!

 • Andrei

  As dori sa stiu daca am nevoie de preaviz daca vreau sa demisionez, in cazul in care inca nu am 30 de zile de la semnarea contractului. Va multumesc.

  • modeledcm

   Daca nu ai nici o luna de cand ai semnat contractul, teoretic esti in perioada de proba si nu este nevoie de preaviz in cazul unei demisii.
   Succes!

 • Victor T.

  As dori sa stiu daca am nevoie de preaviz daca vreau sa demisionez. Mentionez faptul ca sunt in perioada de proba de 90 de zile iar de la semnarea contractului s-au scurs 75 de zile. Va multumesc.

 • Ema

  Buna..am si eu o intrebare.Vreau sa imi depun demisia cu lichidarea la zi,dar angajatorul nu este de acord.in cazul in care eu nu ma mai prezint la munca,ce poate legal sa imi faca? Daca eu trebuia sa am un weekend liber,dar nu mi l-au dat,pot sa mentionez acest lucru ca motiv pentru lichidare la zi? Multumesc anticipat!

 • mihaila petrica

  eu vreau sa-mi dau demisia la zi am posibilitatea cu toate ca in contractul individual se specifica demisia cu preaviz sa plec pot sa plec cu si voia lor fara probleme?

  • modeledcm

   doar cu acordul angajatorului

   • Simo

    doresc sa imi dau demisia si sa stau in perioada de preaviz de 20 zile daca angajatorul nu doreste preavizul cum pot sa ramn in preaviz

  • mihaila petrica

   si daca plec fara acordul lui ce patesc>

 • Axon

  Sunt militar, am peste 25 de ani vechime in munca fara adaosuri 3 ani scoala militara inainte si 1 an si 4 luni de armata. Daca imi dau demisia am drept de somaj sau pensie partiala anticipata avand o varsta de 48 de ani si sase luni? Sa nu primesc nimic?

  • modeledcm

   Daca va dati demisia cu siguranta nu aveti drept de somaj.
   In ceea ce priveste pensionarea anticipata aveti mai jos un extras de pe site-ul casei nationale de pensii referitor la pensionarea anticipata
   “În situaţia cadrelor militare în activitate, soldaţilor şi gradaţilor voluntari, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, dacă au realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege sau au depăşit acest stagiu cu până la 8 ani, dar şi în condiţiile realizării stagiului minim de cotizare în specialitate.”

 • Cristina

  Buna seara am si eu intrebare,sunt in concediu crestere copil pana la 2 ani din care o luna sta tatal acasa dupa legea noua,cei de la servicu m-au sunat ca trebui sa imi reiau activitatea incepand cu data de 03.02.2014,fetita implinid varsta de 1 ani pe 04.03.2014.I-am informat ca nu am cum sa ma intorc si mi-au spus ca trebui sa vin sa fac o cerere de reluare a actitvitati si dupa aceea sa imi dau demisia.Intrebarea mea este daca nu imi dau demisia ce se poate intampla ? Mai pot beneficia de somaj daca nu ma duc la munca si ma da ei afara? Va multumesc astept un raspuns.

  • Cristina

   Buna seara am si eu intrebare,sunt in concediu crestere copil pana la 2 ani din care o luna sta tatal acasa dupa legea noua,cei de la servicu m-au sunat ca trebui sa imi reiau activitatea incepand cu data de 03.02.2014,fetita implinid varsta de 2 ani pe 04.03.2014.I-am informat ca nu am cum sa ma intorc si mi-au spus ca trebui sa vin sa fac o cerere de reluare a actitvitati si dupa aceea sa imi dau demisia.Intrebarea mea este daca nu imi dau demisia ce se poate intampla ? Mai pot beneficia de somaj daca nu ma duc la munca si ma da ei afara? Va multumesc astept un raspuns.

 • tiganila loredana

  Buna seara!Am si eu o intrebare daca vreau sa denisionez si nu as vrea sa stau in preaviz, sunt obligata de ei sa raman in preaviz?

 • marius

  Buna ziua, am si eu o intrebare … daca vreau sa demisionez de la firma care sunt angajat de 3 luni,dar vreau si sa stau in preaviz iar angajatorul nu vrea acest lucru , cine are dreptate si ce este de facut?Va multumesc ,astept raspuns.

 • Gabi

  Sigur sunt 20 de zile calendaristice si nu 15 zile lucratoare?

  • modeledcm

   Buna ziua, Gabi! Sunt 20 de zile lucratoare pentru functiile de executie si 45 de zile lucratoare pentru functiile de conducere.

   • Mihai

    Cine stabileste daca este functie de conducere sau nu?

 • daniel

  buna ziua ,am si eu o intrebare daca se poate ,lucrez la o firma de multa vreme si vreu sa plec cu demisia la zi avand in vedere ca de 6 saptamani nu am luat salariu ,ce se inatampla daca angajatorul nu aproba cererea mea de lichidare la zi

 • ali

  daca demisionez cum pot recupera bani pe concediu

 • ali

  lucrez la o firma de de 8 ani .din cauza stresului si a orelor peste program neplatite am ajuns la limita .este corect sa lucrezi zilnic 10 ore si sa te mai cheme si simbata 8 ore aceste ore suplimentare nefiind platite .noi ca muncitori ce ar trebui sa facem

 • Buna ziua,

  Dupa cate stiu, demisia trebuie sa fie in scris. Intrebarea mea este daca scrisoarea semnata poate fi trimisa electronic.scanata sau trebuie sa ajunga in original la local de munca?
  Multumesc,
  Anamaria

 • mihai

  Am fost angajat cu contract pe 3 luni. La expirarea oontractului mi-a mai fost prelungit cu inca 3 luni. Daca vreau sa demisionez e obligatoriu preavizul de 20 zile calendaristice?

 • marius

  buna azi am fost chemat si miau spus ca nu mai au nevoie de serviciile mele dar fara vreun motiv intemeiat pot sa ma dea afara pur si simplu?

 • Florin

  salutare, lucrez de doi ani la o firma in agricultura cu program de 812 ore pe zi, in contract fiind 8 ore 5 zile pe saptamana iar bomba am aflato recent de la I.T.M. ca sunt angajat cu 2 ore pe zi va rog frumos daca ma poate ajuta cineva cu trebue sa fac cererea de demisie ai asa fel an cat a doua zi sa nu mai ma prezint la munca. iar in legatura cu scurtarea normei de munca de la 8 ore la 2 ore sa facut legal eu neavand la cunostinta aceste modificari

  • modeledcm

   Buna ziua,
   Cererea de demisie puteti sa o faceti folosind modelul din aceasta pagina, dar va recomandam sa discutati situatia dvs cu angajatorul. Ei aveau obligatia sa depuna la ITM contractul semnat de dumneavoastra. Daca la ITM figurati cu altceva este posibil sa se fi facut un act ilegal si puteti sa ii actionati in justitie

 • Laurentiu

  Domnule Director,

  Subsemnatul (a) ______________ , angajat (a) in functia de _________________ in cadrul societatii ______________ S.R.L., prin prezenta va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului meu de munca, nr. ______________din data …………………, in baza art. 79 din Codul muncii – Legea 53/2003 modificata si completata, prin demisie si cu respectarea preavizului de ________ zile prevazut de legea mai sus mentionata.

  Va multumesc!
  Data:
  Buna ziua, la acest model de demisie ce data trebuie pusa dupa numarul contractului? data de cand ii aduc la cunostinta demisia sau data cand ia sfarsit preavizul ? Multumesc anticipat.

  • modeledcm

   Se trece data de la care se incheie efectiv contractul tau, adica data din care expira preavizul.

   • Laurentiu

    Multumesc frumos.

 • Buna seara,dupa ce inminez demisia patroanei mai sunt obligat sa mai satau si in preaviz?..astept raspuns..Multumesc

 • ionut

  Buna am si eu o intrebare daca vreau sa demisionez ce acte mai trebuie pe langa formularul de demisie?

  • modeledcm

   cererea de demisie este suficienta

 • lazar gheorghe edward

  buna ziua as avea si eu o intrebare in prezent sunt in perioada de preaviz de 21 de zile si mi se aduc anumite injuri si amenintari din partea menegerului si a patronului pot sa depun o demisie la zi astfel incat sa nu mai respect perioada de preaviz si daca nu ce asi putea pati daca parasesc locul de muna fara aceste acte ?

 • Hellno

  Buna, lucrez la o firma in postul de operator retea din 4 martie fiind prima zi lucratoare , nici in data de azi nu am primit inca contractul , as dori sa imi dau demisia , intrebarea mea este ca ma poate obliga pt preaviz de 20 de zile angajatorul? sau pot sa cer preaviz pe zi ? Contractul meu fiind nesemnat de mine , dar am dat actele necesare pt contract deja.

 • Ionut

  Sunt angajat al unei societati din data de 29.02.2012 si nu am beneficiat niciodata de vreun fel de concediu si nici bani nu am primit pt el si as vrea sa plec, cum procedez? Va multumesc

 • Laurentiu

  Buna ziua , revin cu o intrebare la dumneavoastra sunt in perioada de preaviz de 20 de zile ultima zi fiind pe 9 adica miercuri. Trebuie sa merg si in ultima zi la lucru ?
  Inainte stiam ca e de 15 zile preavizul si se lucra cu jumate de norma acum cu legea asta noua 53/2003 nu mai stiu . Multumesc anticipat.

 • dorin

  ce se intampla daca imi depun demisia astazi si de maine nu mai merg la servici fara acordul patilor?

  • Madalin

   o sa te dea nemotivat 3 zile la rand si o sa-ti desfaca contractul individual de munca.

 • Buna ziua! Daca renunt la restantele financiare pe care le am de luat pot sa nu mai respect perioada de preaviz? Exista pericolul sa fiu penalizat si altfel decat cu neplata banilor respectivi? Daca contractul este pentru doua ore pe zi … mi se poate solicita ca in perioada de preaviz sa muncesc mai mult?

 • Sava

  Se poate demisiona si fara preaviz! Conditia este ca angajatorul sa nu-si fi respectat indatoririle fata de angajat. Un bun exemplu il reprezinta intarzierile salariale. Daca ai 1,2,3, etc salarii restanrte poti demisiona fara preaviz conform codului muncii!

 • morar

  Am lucrat 3 luni si vreau sa.mi dau demisia fara preaviz,angajatorul m.a amenintat ca imi desface contractul indisciplinar,o sa ma afecteze pe viitor?

 • Mihaela

  Am si eu o intrebare.Daca muncesc de 5 luni si vreau sa.mi dau demisia eu am dreptul la plata pe concediu.am lucrat la privat nu la stat.

  • modeledcm

   Bineinteles, aveti dreptul la concediu. Minim 21 de zile lucratoare pe an. In cazul in care ati lucrat 5 luni aveti dreptul la minim 8 zile de concediu pe care trebuie sa vi le achite in momentul demisiei

 • vlad

  buna ziua ,

  in acest moment am contract de munca 2h/zi perioada nedeterminata, ocup o functie de executie , doresc sa imi dau demisia de la locul de munca actual fara perioada de preaviz , ma poate constrange angajatorul sa stau intr-o periada de preaviz in acest caz ?

  MULTUMESC.

 • Maria

  Buna ziua! Lucrez intr o firma din 28 aprilie 2014,si mi a facut contract de pe 9 mai 2014, iar pe 15 mai as vrea sa i prezint demisia,dar problema e ca eu mai primesc banii pe zilele muncite din 28 aprilie pana in 14 mai? Si nu ma poate obliga sa fac preavizul, nu? Multumesc!

 • mihai

  Pot sa imi iau concediu in preaviz? Daca da, se prelungește preavizul cu nr de zile de concediu luate?
  Va mulțumesc!

 • Georgiana

  Buna ziua.Pe 1 iunie fac o luna de cand m-am angajat.In contract scrie ca sunt in proba 30 de zile.Daca depun demisia pe 2 iunie,ma mai tine in preaviz acele 12 zile?Si cererea de demisie,o scriu eu de acasa?

 • Dragos

  Buna ziua, lucrez la o firma de 9 luni de zile ca “operator” cand m-am angajat mi-au promis ca dupa 3 luni ma v-or promova dar asta nu sa intamplat nici acuma.Prostia este ca am un act aditional care l-am semnat pe 3 ani de zile care spune ca daca plec tr sa dau niste bani. Prima data am semnat un contract pe 3 luni, apoi pe 9 luni iar de cva zile am semnat un fel de contract care zice ca ma muta de pe o societate pe alta iar eu vreau sa fac cunva sa imi dau demisia. In contract mai scr cva de genu, ca daca nu vn la munca 3 zile consecutiv se someaza si ma dau afara. Dati-mi un sfat va rog, chiar mi-am gasit un alt job si bine platit nu ca acesta.
  Va multumesc.

  • modeledcm

   Sfatul nostru este sa verificati legalitatea acelui act si conditiile de aplicabilitate. Poti fi obligat la plata unor sume de bani in cazul in care pleci doar daca ai beneficiat de scolarizare/cursuri de specialitate din partea lor si in general nu poate fi vorba de trainingurile interne.

   • Dragos

    Cel mai bine e sa plec pe cale amiabila.Imi dau demisia stau preavizul si apoi plec, daca e sa ma dea in judecata o sa vad. VA MULTUMESC.

 • eugen

  Buna ziua. Lucrez la o firma de mai bine de 2 ani si sunt platit in functie de cursele pe care le fac (diurna) fara salariu (semnam statul de plata lunar ca daca nu: “asa e la mine si daca nu-ti convine esti liber sa pleci”). Mi-a oprit si o garantie de 500€ “pt masina”. Eu mai demult am avut un accident soldat doar cu pagube materiale, pe care seful vrea sa le opreasca pt ca la angajare am semnat fisa postului in care e specificat ca daunele provocate de soferi din vina acestora vor fi recuperate integral din salariul. Cu toate ca stiu ca legea nu-i permite decat sa-mi dea o sanctiune de max 10% pe 3 luni, cum pot sa fac sa-mi recuperez macar garantia si banii pe ultima cursa? Cine stabileste ca a fost vina mea la accident daca el nu mi-a pus la dispozitie toate mijloacele de asigurare a incarcaturii si daca e sa-l dau in judecata as putea sa iau si salariu de la angajare si pana acum (pe baza de martori)? Pot sa-mi dau demisia la zi (fara preaviz) pt neplata drepturilor salariale?

 • Buna ziua. Lucrez la o firma de mai bine de 2 ani si sunt platit in functie de cursele pe care le fac (diurna) fara salariu (semnam statul de plata lunar ca daca nu: “asa e la mine si daca nu-ti convine esti liber sa pleci”). Mi-a oprit o garantie de 500€ “pt masina”. Eu mai demult am avut un accident soldat doar cu pagube materiale, pe care seful vrea sa le opreasca pt ca la angajare am semnat fisa postului in care e specificat ca daunele provocate de soferi din vina acestora vor fi recuperate integral din salariu. Cu toate ca stiu ca legea nu-i permite decat sa-mi dea o sanctiune de max 10% pe 3 luni, cum pot sa-mi recuperez macar garantia si banii de pe ultima cursa? Cine stabileste ca a fost vina mea la accident daca el nu mi-a pus la dispozitie toate mijloacele de asigurare a incarcaturii si daca e sa-l dau in judecata as putea sa iau si salariu de la angajare si pana acum (pe baza de martori)? Pot sa-mi dau demisia la zi (fara preaviz)pt neplata drepturilor salariale?

 • ADRIAN

  Buna seara, lucrez la o firma de kkt de mai bine de 1 si cateva luni cu contract DE O ORA -> salariul fiind de 94 lei BRUT (MAI EXACT CONTRACT DE ZILIER). Situatia mea este ain felul urmator desi am contract de O ORA mi se impune sa lucrez dupa urmatorul program: 5 zile din saptamana 8 ore (30 min pau) -> 1 zi 16 ore (deoarece colegul meu este liber) -> si o zi sunt liber. La programul acesta sunt platit cu 1000 ron in mana. De la nceputul anului si pana acum nu am avut concediu deloc (DEOARECE NU AM SOLICITAT PENTRU CA MI SE OPREAU DIN BANI -> MAI EXACT DACA IMI IAU CONCEDIU 1 SAPTAMANA MI SE OPRESC BANII PE ACEA SAPTAMANA PENTRU A FI PLATITA PERSOANA CARE IMI TINE LOCUL PE PERIOADA CONCEDIULUI). Momentan mi-am gasit alt job si vreau sa plec din firma asta de kkt cu demisie ca asa mi se impune. PROBLEMA ESTE CA MI SE IMPUNE SA STAU IN PREAVIZ 2 SAPTAMANI SI CA SALARIUL IL IAU PE DATA DE 15 (SALARIUL ESTE PLATIT CU O LUNA IN URMA PONTAJUL FIIND FACUT DE PE 1 PANA PE 30/31). Cum as putea evita LEGAL perioada de preaviz si sa imi iau salariul integral (AZI MI S-A COMUNICAT CA DACA NU STAU IN PREAVIZ O SA MA PLATEASCA 94 RON CAT ESTE SPECIFICAT IN CONTRACT) ?

 • roxana

  buna!eu lucrez intr.un restaurant de 2 ani si cateva luni , avand functia de ospatar..si nu am primit nici macar o zi de concediu in acesti ani..si nici nu mi.au dat banii pe concediu.acum intentionez sa.mi dau demisia.sunt obligata sa fac zilele de preaviz?daca angajatorul nu a respectat contractul de munca si nu mi.a dat concediu?

 • doru

  buna ziua,
  -as dori sa-mi dau demisia de la institutia unde lucrez conform codului muncii adica cu preaviz, doresc sa intreb daca in perioada de preaviz de 15 zile pot sa-mi bag concediul de odihna pe aceasta perioada avind concediul pe anul in curs si sa stau acasa pina la data cand am decis sa inchei contractul prin demisie.
  va multumesc

 • Buna ziua!Am si eu cateva nelamuriri..de curand am primut o oferta de munca la mine in oras.Contractul pe care urmeaza sa il semnez este pe 19 luni..insa as dorii sa stiu daca sunt obligata sa respect perioada contractului sau imi pot da demisia peste cateva luni,un an maxim de la semnarea contractului.Ideea e ca peste cateva luni,un an ma voi muta din oras,insa nici oferta de munca nu as refuza-o!multumesc anticipat!

 • lucian

  Am si eu o intrebare :am contract 2 luni ca ospatar si pe 9 septembrie expira si sefa azus ca vreasa mi.l prelyngeasca si daca nu vreau nu.mi da toti banii ce pot sa fac sa.mi dau demisia sau ce..

 • danut

  cum se face ca sa imi dau demisia ce trebuie sa fac

 • miriana

  Buna ziua stie cineva daca se poate sa raman doar 8 zile in preaviz in care sa se ia in calcul si ziua de sambata, precizez xa cele 8 opt zile sunt de comun acord intrmine si patron. Si cum as putea specifica acest lucru in demisie?

  • modeledcm

   din momentul in care iti dai demisia, este la latitudinea angajatorului cate zile mai ramai, dar nu poate sa iti ceara sa stai mai mult decat limita maxima a preavizului legal. In conditiile in care agreati acest numar de zile de comun acord, nu va fi nici o problema

 • Constantina

  Buna ziua ,
  Va rog sa imi spuneti daca in demisia cu preaviz de 20 zile ,este legal sa imi iau cele 11 zile de CO in erioada de preaviz care nu le am efectuat in periaoada Februarie 2014 _ octombrie 2014 .
  Va multumesc

 • renata

  lucrez de 3 saptamani la o firma ,mi-am dat demisia si nu vor sa ma plateasca,cum sa procedez ,ma poate careva ajuta cu un sfat?

 • Viorel

  Bună ziua, lucrez la un restaurant 2zile lucru și 2 libere, cât ar fi perioada care trebuie sa lucru dacă îmi dau demisia cu preaviz de 20 de zile lucrătoare?

 • Gabi

  Conducatorul unitatii nu trebuie sa aprobe demisia, aceasta fiind actul unilateral al angajatului. Modelul prezentat contine o exprimare nefericita. Trebuie sa solicitati angajatorului sa ia act de demisia dvs.

 • Andrei

  Buna seara!

  Ce acte trebuie sa mai semnez dupa ce mi-am dat demisia? Pot fii tras la raspundere in cazul in care trebuie sa mai semnez alte acte si nu doresc sa o fac? Va multumesc!

 • petra

  daca angajatorul nu respecta contractu semnat angajatul poate sa plece fara a mai face aceea perioada de preaviz

 • Buna ziua!vreau sa imi dau demisia …. si nu pot sa mai stau in preaviz…daca nu ma mai prezint la munk…ce consecinte pot avea,in afara de ,,desfacerea contractului de munk…

  • modeledcm

   Buna seara! In primul rand veti avea nevoie de actele dvs de la angajator, necesare la o angajare ulterioara. Sfatul nostru este sa incercati sa obtineti demisia la zi pe cale amiabila, pentru a evita intarzieri inutile.

 • Rog raspuns!

 • SAM

  Am o nelamurire. La societatea unde sunt angajat ca sofer contractele se fac pe perioada determinata de 3 luni. Daca vreau sa demisionez sunt obligat legal sa respect acest contract? Mentionez ca nu am beneficiat de scolarizare, cazare, masa, etc

 • liliana

  Lucrez de 3ani intr-o institutie si mi-au suspendat ctr de munca pe o perioada de cateva zile.pot sa demisionez in acest timp si cu ce data?

 • mirela

  Buna ziua!Fiul meu lucreaza la o firma ca sofer si desi contractul este incheiat pe 8 ore/zi-40 ore/saptamana el a lucrat si 10-12 ore/zi fara a fi platit in plus fata de ce este stipulat in contract.Intrebarea mea este daca poate sa-si dea demisia fara a respecta preavizul si cum ar trebui formulata aceasta?

 • florina

  Buna ziua ,am nevoie de o informatie de la dumneavoastra . Am fost angajata in ultimele 7 luni la un magazin alimentar , in data de 03.02.2015 am fost la lucru sa imi dau lichidarea la zi , nu mi-a fost aprobata,mi s-a spus ca in de 04.02.2015 nu ma prezint la locul de munca , sa nu mai merg deloc ! Pe contractul meu de munca , nu exista nici o stampila de la ITM , acestea fiind spuse nici salariul nu il primeam in data scrisa pe contract , ce pot sa fac sa imi recuperez banii pe zilele lucrate din data de 15.01.2015 pana in data de 03.02.2015 , avand in vedere ca nu m-am prezentat la locul de munca?
  Va multumesc , o zi buna in continuare !

 • Violeta

  Buna ziua,eu lucrez la un asa zis “magazin” Cam de la 1 octombrie,dar patronii mei nu respecta legea,eu ar trebui sa muncesc cu jumatate de norma asa ar fi normal adica 4 ore…problema e ca eu lucrez 2 saptamani intre orele 7:30-19:00 si pentru mine este foarte obositor sa muncesc 12 ore in continuu,si facem inventaru la 2 saptamani ,cateva luni am iesit bine,dupa ce a iesit lipsa colega mea 30 de milioane nu am mai iesit eu bine si cam m-am saturat sa muncesc doua luni fara sa imi dea niciun ban,plus ca au fost amenintari si injurii la adresa mea pentru ca am dat pe datorie la persoanele care nu trebuiau,eu stiu ca normal nu trebuie sa dau pe datorie.Ideea e ca eu vreau sa imi dau demisia si nu vreau sa mai stau in preaviz,ptr ca m-am imbolnavit la acel magazin…va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un sfat,o parere ceva! Va multumesc,O zi buna

 • elena

  Buna, eu lucrez de 5 luni si vreau sa stiu daca am bagat demisia si nu vrea sa mai merg in continuare timp de 21De zile este vreo problema

 • elena

  Buna ,as mai dori o informatie eu cand ma-m angajat nu am semnat nici un contract si mi sa sus ca am contract facut si intradevar mam interesat la fortele de munca am carte de munca dar eu nu am semnat nimic cum se poate asa ceva ???

 • Zoica

  Am si eu o intrebare daca miam bagat preavizul incepand cu data de 23.02.2015 si trebuie sa stau 45 de zile pentru ca angajatorul zice ca am functie de conducere si eu sunt doar sef de sala zilele de concediu nu se calculeaza in preaviz mai avand de luat inca 16.

 • Zoica

  Rog frumos raspuns

 • alinaaa

  Bunaa..am si eu o intrebare..daca am semnat astazi un act aditional in care, se prelungeste contractul pe perioada determinata de 3 luni,iar la 2 ore mai tarziu sunt anuntata ca magazinul se inchide,pot sa demisionez fara sa stau in preaviz??

 • maria

  buna,vreau sa imi dau demisia findca una dintre colegele mele ma injura imi vorbeste urat si nu mai pot suporta aceste neplaceri,am vorbit si cu sefii si nu sa luat nici o masura as vrea sa stiu daca sa specific in demisie acest fapt sau nu? si daca specific ce se poate intampla.va multumesc

 • Vamo

  Ce data se trece pe cererea de demisie la “va rog sa-mi aprobati cererea de demisie incepand cu data…”? Se trece data la care intru in preaviz sau data de dupa preaviz, cand imi incetez activitatea efectiv?

  • modeledcm

   Se trece data de la care inceteaza activitatea. O zi buna!

 • andra

  In cazul demisiei,perioada de preaviz se plateste?specific ca contractul meu de munca este de 2 ore si mi s-a zis sa stau 15 zile in preaviz…ok,respect aceasta propunere dar as vrea sa stiu daca voi fi platita la final pentru aceasta perioada?multumesc

  • modeledcm

   Perioada de preaviz se plateste normal, conform contractului. Tinand cont ca aveti contract pe 2 ore, obligativitatea dvs contractuala este sa ramaneti cate 2 ore pe zi timp de 15 zile si sa fiti platita conform contractului.

 • Mihai

  Buna ziua,sunt angajat la o societate privata pe perioada nedeterminata,am 10 luni in campul muncii din care 2 doua de concediu medical.Dupa preavizul de 20 de zile ma pot inscrie la somaj?Multumesc anticipat

 • Nechita Constantina

  Buna seara ,
  Cu tristete constat pe acest site , foarte multe intrebari ( care de fapt sint probleme ) referitoare la demisii > Foarte multi spun si este adevarat ca in unele firme patronii sint mizerabili ii folosesc pe angajatori ca niste slugi ( program de 10 -12 ore ) fara plata ore suplimentare , fara concediul de odihna .. jignesc , injura .. Intrebarea mea este de ce copii nostri trebuie sa isi dea demisia si cu bestia de angajator nu se ia nici o masura ?? Unde este OPC ul sa vada cite probleme are populatia angajata ?/

 • Asi

  Buna ziua.
  As dori o posibila rezolvare pentru problema mea, care suna in felul urmator: sunt angajat la o societate din luna octombrie 2014, am avut lucrate in lunile decembrie, ianuarie si februarie peste 300 de ore pe luna, stiu ca suna ciudat dar lucrat aproape non-stop. Partea proasta este insa ca nu am primit bani in plus pentru orele respective. Am contract la 8h/zi, ceea ce inseamna 160 de ore pe saptamana, atat eu cat si colegii mei depasim cele 160 de ore (cam 225 de ore pe luna), Bineinteles ore pentru care nu primim nimic. Am urmatoarele intrebari:
  1. Exista vreo posibilitatea sa recuperezi bani pentru orele suplimentare din lunile respective !?
  2. Ce se intampla daca refuza sa imi plateasca aceste ore !?
  3. La cine pot apela pentru solutionarea problemelor !?
  4. Avand in vedere ca lucram si in weekend, avem in contract un bonus, pe care Bineinteles nu il primim, ce e de facut !?
  Va multumesc !

  • Asi

   Imi cer scuze pentru greselile gramaticale, dar tastatura automata a telefonului si-a spus cuvantul.

 • viorel

  Buna seara am si eu o intrebare am lucrat la un azil de batrani de stat 1 zi ca asistent medical si dupa aceea am vazut ca nu ii de mine pot sa plec fara preaviz???????

 • ionut

  daca am contract pe nedeterminat si nu vreau sa ma mai prezint la munca,pur si simplu nu ma mai duc,poate sa imi faca ceva ? multumesc anticipat

 • Celia

  Doamna, daca demisionati nu mai aveti dreptul la indemnizatie de somaj .

 • Ioana

  Daca in contractul meu scrie ca este o perioada de 90 de zile in care ori eu ori angajatorul putem inceta contractul chiar si prin o comunicare verbala, atunci cand imi dau demisia se mai tine cont de perioada de preaviz? Multumesc!

 • Madalina

  buna seara,sunt studenta si sunt angajata de 4 luni la o firma si lucru 8 ore pe zi, sunt lucrator comercial si din 3 in 3 luni mi se prelungeste contractul, iar acum doresc sa imi dau demisia deoarece in urma unui presupus control am aflat ca sunt angajata cu 6 ore pe zi si nu cu 8 cum mi sa spus la interviu,in plus sefa in fiecare zi ma streseaza si imi gaseste nereguli chiar si pentru o punga de pufuleti care nu sta dreapta sunt la pamant cu psihicul. lucru multe ore suplimentare pentru care nu sunt platita si nu mi se permite nici pauza. si nu am nici o zi libera atat doar ca am decis cu colega sa lucram un weekend eu si unul ea… doresc sa stiu cum sa procedez mai departe pentru ca este primul job, am nevoie de preaviz?
  Multumesc!

 • Doresc sa ma indrumati daca trebuie cerere de demisie in 2 exemplare,sau daca e gresit daca fac acest lucru deoarece, la mine este o situatie tensionata. Mi s-a spus ca este de comun acord cu demisia mea, dar eu cum pot dovedi ca demisia mea mi s-a pus in practica si nu mi se rupe pur si simplu in urma depunerii aceesteia.Ocazie cu care mi se va spune ca nu stie de ce nu mai vin la munca. Va rog sa nu imi spuneti ca nu credeti ca se poate intimpla acest lucru, ca nu e normal, ca multe nu sunt normale dar se intimpla pur si simplu, ci doar indrumati-ma cum pot eu dovedi ca am depus demisia deoarece administratorul stindu-i felul nu lasa nici un angajat sa fie martor,fiindu-le frica ca isi pierd serviciul.

 • florin

  as avea nevoie de un model de cerere de demisie in limba germana…,ma puteti ajuta?va multumesc anticip0at.

 • Silviu

  Buna ziua. Mi-am dat demisia in 2 nov 2015, in urma intelegerii cu sefii, de a mai ramane pana la sfarsitul lunii nov 2015, in cererea de demisie am scris ca preavizul este de 20 de zile lucratoare pentru a cuprinde luna Nov. Am functie de conducere si stiu ca conform legii, chiar daca nu am nici 1 om in subordine este de 45 de zile. In data de 4 Nov am primit email ca se aproba 45 de zile datorita functiei si ca se asteapta decizia mea. Va rog raspuns urgent, email silviuf1978@yahoo.com

 • Gheorghe Sibianul

  Buna ziua,Avand in vedere ca in Codul muncii este stipulat ca demisia este un act unilateral, de ce coborati nivelul de cultura cu acest model de “cerere” de demisie? Angajatul isi da demisia, poate trimite o notificare de demisie, dar o cerere implica faptul ca angajatorul poate sa aprobe sau sa nu aprobe!!! iar in cazul unei demisii angajatorul are un cuvant doar in ceea ce priveste perioada de preaviz (care trebuia stabilita de la inceputul contractului).
  In consecinta demisia se “da” cu un document intitulat DEMISIE sau NOTIFICARE DE DEMISIE!